جستجو
بالا بر چرخ مگا مدل SR700

بالا بر چرخ مگا مدل SR700

98,410,000تومان
جک صافکاری 20 تن مگا مدل GC-20

جک صافکاری 20 تن مگا مدل GC-20

52,170,000تومان
جک صافکاری 10 تن مگا مدل GC-10

جک صافکاری 10 تن مگا مدل GC-10

39,590,000تومان
جک صافکاری 5 تن مگا مدل GC-5

جک صافکاری 5 تن مگا مدل GC-5

تماس بگیرید !
خرک 10 تن مثلثی مگا مدل C10

خرک 10 تن مثلثی مگا مدل C10

تماس بگیرید !
خرک 6 تن مثلثی مگا مدل C6

خرک 6 تن مثلثی مگا مدل C6

تماس بگیرید !
ست جک شاسی کشی ستونی مگا مدل MA-21

ست جک شاسی کشی ستونی مگا مدل MA-21

92,490,000تومان
ست جک شاسی کشی ستونی مگا مدل MA-2

ست جک شاسی کشی ستونی مگا مدل MA-2

92,490,000تومان
ست هم محوری مگا مدل EHA-10

ست هم محوری مگا مدل EHA-10

97,650,000تومان
پرس دروازه ایی برقی 100 تن مگا مدل K100-E

پرس دروازه ایی برقی 100 تن مگا مدل K100-E

708,980,000تومان
پرس دروازه ایی 30 تن مگا مدل PRC30

پرس دروازه ایی 30 تن مگا مدل PRC30

69,560,000تومان
پرس دروازه ایی بادی 50 تن مگا مدل PRP50

پرس دروازه ایی بادی 50 تن مگا مدل PRP50

132,430,000تومان
پرس دروازه ایی بادی 30 تن مگا مدل PRP30

پرس دروازه ایی بادی 30 تن مگا مدل PRP30

114,370,000تومان
پرس دروازه ایی بادی 20 تن مگا مدل PRP20

پرس دروازه ایی بادی 20 تن مگا مدل PRP20

105,570,000تومان
پرس دروازه ایی 30 تن مگا مدل PRB30

پرس دروازه ایی 30 تن مگا مدل PRB30

50,570,000تومان
پرس دروازه ایی 20 تن مگا مدل PRB20

پرس دروازه ایی 20 تن مگا مدل PRB20

43,340,000تومان
پرس دروازه ایی کوتاه 10 تن مدل PRS10

پرس دروازه ایی کوتاه 10 تن مدل PRS10

27,960,000تومان
پرس دروازه ایی کوتاه 15 تن مدل PRS15

پرس دروازه ایی کوتاه 15 تن مدل PRS15

تماس بگیرید !
جک گیربکس کوتاه مگا مدل TTR1200

جک گیربکس کوتاه مگا مدل TTR1200

36,290,000تومان
جک گیربکس مگا مدل TR1200

جک گیربکس مگا مدل TR1200

33,490,000تومان
جک گیربکس مگا مدل TR750

جک گیربکس مگا مدل TR750

20,830,000تومان
جک گیربکس مگا مدل TR300

جک گیربکس مگا مدل TR300

16,350,000تومان
جک سوسماری بادی مگا مدل N15-2

جک سوسماری بادی مگا مدل N15-2

103,900,000تومان
جک سوسماری مگا مدل T20

جک سوسماری مگا مدل T20

تماس بگیرید !
نمایش بیشتر

جک های هیدرولیکی
جک و سیلندر هیدرولیک:
در این مطلب جک هیدرولیک و ویژگی های کلی آن مورد بررسی قرار گرفته است. لغت هیدرولیک به معنی حرکت کردن مایعات می باشد که از واژه یونانی هیدرو گرفته شده است. در گذشته از واژه هیدرولیک برای آب استفاده می کردند و پس از آن کلمه هیدرولیک با بسط بیشتری روبرو شد و برای عوامل دیگری که در آن ها آب مورد استفاده قرار می گرفت استفاده می نمودند که از آن ها می توان به بهره برداری بیشتر از آب، چرخ های آبی و حرکت دادن آن ها و همچنین استفاده از این واژه در مهندسی آب می باشد. این واژه امروزه فقط به معنی آب نیست. بلکه بسیار گسترش یافته است و در مورد مایعات دیگری به خصوص روغن های معدنی و کاربرد آن ها به کار برده می شود.
به دلیل این که آب به سرعت می تواند باعث زنگ زدگی مواد مختلف شود، در صنایع نمی‌ توان از این ماده به عنوان انتقال دهنده استفاده نمود و به همین دلیل است که امروزه در صنایع مختلف از روغن ها به جای آب استفاده می‌ کنند. سیستم های هیدرولیکی جزئی از سیستم های انرژی سیال می باشند که نقش آن ها در سیستم های مختلف انتقال انرژی است. هیدرولیک نسبت به روش‌ های دیگری که برای انتقال انرژی استفاده می‌ شود مانند مکانیکی و الکتریکی، دارای قابلیت تغییر دادن جهت روغن و تغییر سرعت می باشد. همچنین باید گفت مزیت هیدرولیک نسبت به روش های انتقال دیگر این است که می ‌توان از آن برای سیستم های مختلف با اشکال گوناگونی استفاده نمود، زیرا سیالات قابلیت تغییر شکل دارند.

جک هیدرولیک و عملکرد آن:
به طور کلی باید گفت جک هیدرولیکی مجموعه‌ایی از روغن و قطعات فلزی است که برای آن اهرم ( پدالی) طراحی شده است که بوسیله پا می‎توان آن را فشرد.
هر بار که این عمل را انجام می‎دهید، خودرو به سمت بالا حرکت خواهد کر، استوانه‌ایی در انتهای جک قرار دارد، هر بار که پدال را فشار می‎دهید، این استوانه به سمت بالا حرکت می‎کند. حرکت استوانه یک نقطه شروع و پایان دارد، زمانی که از یک سو به روغن فشار وارد می‎کنید، مایع از سوی دیگر همان نیرو را به شما تحویل خواهد داد.
برای درک کارکرد جک‌های هیدرولیکی باید کمی با علم فیزیک آشنا باشید. براساس قانون پاسکال، فشار در سرتاسر یک سیال یکسان بوده و به صورت عمود بر آن وارد می‎شود. زمانی که سیالات در محیطی بسته قرار گرفته و به آنها فشاری وارد می‎شود، این فشار در تمامی سطح وجود خواهد داشت.
در علم فیزیک، فشار برابر است با نیرو تقسیم بر واحد سطح. میزان فشار در تمام قسمت‌های روغن ( به عنوان سیال) برابر است و تنها سطوح متفاوت هستند. یعنی شما فشاری ثابت بر سطوح مختلف وارد می‌کنید. به این ترتیب این فرصت وجود دارد تا میزان نیرو بر اساس توان فرد، کم و زیاد شود.
به بیان ساده می‎توان این موضوع را اینگونه بیان کرد، قسمتی ( سطح مقطع( از جک هیدرولیک که، تحت فشار وزن اتومبیل قرار می‎گیرد، سطح مقطع بالایی داشته و قسمتی از آن که باید پدال را به حرکت درآورد، سطح مقطع کمی دارد. براساس آنچه که گفته شد، میزان فشار برای آنها یکسان است.
بنابراین سطح مقطع کوچک به نیروی کم و سطح مقطع بزرگتر، به نیروی بیشتر نیاز خواهد داشت. به این ترتیب با ایجاد یک نیروی کم در سطح مقطع کوچک، به یک نیروی زیاد در سطح مقطع بزرگتر غلبه خواهید کرد.
یکی از ویژگی مایعات تراکم ناپذیری آن ها است. این ویژگی باعث می شود که از آن برای انتقال و یا تبدیل کار استفاده کنند. از مایعات برای طراحی سیستم های ماشینی استفاده می کنند که این ماشین ها می توانند در عین ساده بودن خود و با کمک یک نیروی محرکه کم، نیروی مقاومت بسیار بالایی را ایجاد کنند. یکی از محرک های مکانیکی که از چرخ دنده مکانیکی یا سیستم های اهرم استفاده نمی کند و به آن نیازی ندارد سیلندر هیدرولیک است که نام دیگر آن هیدرولیک خطی نیز می باشد. این محرک توسط نیروی انتقال فشار مایعات که به واسطه یک عدد ستون در یک نقطه انجام می ‌گیرد می‌ تواند باعث انتقال نیرو و حرکت خطی در یک سیستم هیدرولیکی شود.
مزیت های سیلندر یا جک هیدرولیک:
سیلندر های هیدرولیکی دارای مزیت های بسیار زیادی هستند که از آن ها می ‌توان به انعطاف ‌پذیری، سادگی، اطمینان، دقت کنترل، تغییر میزان نیرو و همچنین راندمان بسیار بالای آن اشاره نمود. این سیستم های هیدرولیکی نسبت به سیستم هایی مانند سیستم های الکتریکی و مکانیکی قطعات بسیار کمتری در نوع محرک دارد. در نتیجه با کنترل بالاتری می توان در هر نقطه ای حرکت های دورانی یا خطی را انجام داد. در سیستم انتقال قدرت هیدرولیکی جریان مایع با فشار بالا در سیستم خطوط انتقال مانند شیلنگ و لوله انجام می گیرد. ولی در سیستم های مکانیکی و الکتریکی دیگر برای انتقال دادن قدرت از قطعات پیچیده دیگری مانند کلاچ، اهرم، گاردان، بادامک، چرخ دنده و یا قطعات دیگری استفاده می نمایند.
در سیستم های هیدرولیکی می ‌توان به قابلیت قدرت بسیار بالا و اعمال کردن یک نیروی کم اشاره نمود. به وسیله این دستگاه می ‌توان با نیروی کمی مانند باز کردن شیر و یا بستن آن ها از نیرو های بزرگتر خروجی جلوگیری و آن ها را کنترل کرد. از دیگر مزیت های این دستگاه قدرت استفاده از سیستم‌ های انتقال با اشکال متفاوتی است. به همین دلیل از لوله ها و شلنگ های انعطاف پذیر استفاده می نمایند و باعث می شود که این سیستم یک سیستم بسیار انعطاف پذیر باشد. در نتیجه می توان از آن در مکان ‌های مختلفی استفاده نمود که این قابلیت در سیستم های مکانیکی و الکتریکی وجود ندارد. ضمن این که سیستم های هیدرولیکی از بازده و راندمان بالایی نیز برخوردار می باشند و برای آن ها هزینه پایینی در نظر گرفته می شود. شیر های اطمینان و یا سوئیچ های فشاری و سوئیچ های حرارتی که در دستگاه به کار برده می شود، سیستم هیدرولیک را در برابر فشار های مختلفی مانند حرارت و یا بار های سنگین و ناگهانی مقاوم میکند

مزایای جک هیدرولیکی
کاربرد جک هیدرولیک:
انواع جک هیدرولیک در صنایع مختلف کاربردهای فراوان دارند. شاید بتوان گفت هرجایی که در صنعت خودروسازی نیاز به ارتفاع گرفتن و بلند کردن اجسام نیاز باشد، ردپایی از جک روغنی را می‎توان دید. لیفتراک‌ها، ماشین‌آلات و تجهیزات راهسازی، معدن و کشاورزی، کمپرسی‌ها، بالابرها ( آسانسورها)، صنایع حفاری، معماری، برج‎سازی پالایشگاه‌ها … همگی به نوعی در با اهداف مختلف، از این سیستم استفاده می‎کنند.
جک هیدرولیک برای به حرکت در آوردن اجسام کاربرد دارد. این جک دارای کاربرد های زیادی است که کاربرد جک هیدرولیکی می تواند در ماشین های سنگین مانند تراکتور، جرثقیل و… باشد که بسیار کاربردی است و سبب راحتی در انجام کار ها شده است.
سیلندر هیدرولیک برای جابجایی تایر ها و ماشین های سنگین اصولا از جک استفاده می شود. این جک ها به دلیل تنوع در کارایی و استفاده آن، در مدل های مختلفی وجود دارد که هر کدام دارای طول و قطر متفاوت و هر کدام از آن ها دارای ویژگی ها و خصوصیات خاصی هستند و می توان برای کاربرد های مختلف از هر یک از آن ها استفاده کرد.
باید گفت که سیلندر هیدرولیکی یا عملگر های خطی به سه نوع تقسیم می شوند. سیلندر های جابجایی، سیلندر های یک کاره، سیلندر های چند کاره، اما این سیلندر ها مشکلاتی از جمله، نصب نادرست، بار گذاری غیر محوری، نشتی های داخلی و خارجی و… دارند.
میله سیلندر هیدرولیکی فشار زیادی را تحمل می کند به همین دلیل باید لوله آن دارای قطر کافی و مناسبی باشد. قطر داخلی جک هیدرولیکی و میله پیستون در اندازه های 125 و 75 میلی متر هستند.
از این سیلندر ها و جک ها در این اندازه برای جابجایی بار تا وزنی خاص استفاده می شود. اگر بخواهیم بگوییم اجزای تشکیل دهنده و سازنده این جک، شامل دو پیچ در ابتدا و انتهای جک هیدرولیکی، استفاده از میله ی مهار، در پوش های جوشی و…. است.
سیلندر های جوشی ارزان هستند اما اگر خراب شوند، قابلیت تعمیر شدن ندارند و این سیلندر ها اصولا در ماشین ها استفاده می شوند.
انواع جک هیدرولیکی
جک هیدرولیکی براساس نوع سیلندر به سه دسته اصلی تقسیم می‌شود:
• جک یک راهه
• جک یکطرفه
• جک دو طرفه
جک هیدرولیک یک راهه:
اندازه قطر دسته و پیستون یکسان است. این جک‌ها به‌گونه‌ایی طراحی شده‌اند که روغن تنها از یک مسیر می‎تواند وارد و خارج شود.
زمانی که روغن به سمت سر پیستون هدایت می‎شود، جک باز شده و توانایی بلند کردن اجسام را خواهد داشت. برای اینکه جک بسته شود، لازم است تا نیرویی ( باری) بر روی دسته پیستون قرار گیرد. یعنی جک‎های یک‎راهه تنها می‎توانند بار و یا شی سنگین را بلند کنند و هیچ نیرویی برای پایین آمدن وجود ندارد

جک هیدرولیک یک طرفه
در این جک قطر پیستون از اندازه دسته پیستون بیشتر است. برای آنها دو مسیر ورودی و خروجی در نظر گرفته شده است. یک مجرا در ابتدای سیلندر قرار گرفته و مجرای دیگر در انتهای آن قرار دارد.
مجرایی که در انتهای پیستون قرار دارد، محل ورود و خروج هوا بوده و مجرایی که در ابتدای پیستون قرار دارد، محل ورود و خروج روغن است. از نظر عملکرد و کارایی باید گفت، این جک مانند جک‎های هیدرولیکی یک‌راهه هستند.
یعنی صرفا برای بلند کردن اجسام سنگین کاربرد داشته و نیروی برای پایین آوردن جسم مورد نظر ایجاد نمی‎کنند.

جک هیدرولیک دو طرفه
در جک روغنی دو طرفه، قطر پیستون بیشتر از قطر دسته پیستون است. در این نوع جک، دو مجرای ورود و خروج برای روغن در نظر گرفته شده است. از یک دهانه روغن وارد شده و از دهانه دیگر خارج خواهد شد. در این نوع از جک‌ها برای بلند کردن و پایین آوردن اجسام نیرو وارد خواهد شد
اجزاء جک هیدرولیک
جک نیز مانند هر ابزار دیگری دارای ساختار داخلی و اجزاء تشکل دهنده است که موجب می شود تا بتوانیم با کمک این اجزا در قالب یک ابزار، کارهایی نظیر بلند کردن اجسام و جابجایی آنها را انجام دهیم. در ادامه به اجزاء تشکیل دهنده جک هیدرولیک خودرو اشاره می کنیم.
1. بدنه
2. سیلندر
3. شفت
4. پدال
5. مهره سیلندر
6. پیستون
ویژگی هایی که باید ی جک هیدرولیک با کیفیت داشته باشد:
• دارای پایه تقویت شده و مستحکم
• دارای بدنه مقاوم جهت تحمل فشار
• مجهز به پیستون های سیلندر پولیش کاری و آبکاری شده
• دارای پیچ کمکی فولادی جهت تنظیم ارتفاع
• دارای وزن کم و ساختار ساده
انواع جک هیدرولیکی روغنی از جهت ظاهر و کاربری:
1-جک لوزی
2-جک بطری(روغنی)
3-جک قیچی (موتور سیکلت)
4-جک چرخ دستی
5-جک سوسماری (کف)
6-جک خرک
7-جک صافکاری
8-جک شاسی کشی
9-جک موتور درآر
10-جک گیربکس درآر
جک لوزی
یکی از جک های کوچک، جک قیچی است که با چرخاندن یک پیچ، اجسام از روی زمین بلند می شوند. این مدل از جک های هیدرولیکی برای تعویض لاستیک خودروها استفاده می شود.
جک لوزی ساده ترین شکل از انواع جک ماشین است که از آن برای بالابردن خوردو جهت پنچر گیری استفاده می شود و دلیل نامگذاری آن نیز به این خاطر است که شبیه به لوزی می باشد. این جک به وسیله نیروی وارده دست کار می کند و به وسیله پیچ، باز و بسته می شود و می توان هنگام استفاده از آن پیچ را به جهت بالابردن چرخاند و سپس کار تعویض تایر خودرو را به راحتی و سادگی انجام داد. تنها کارایی این جک برای پنچر گیری است و معمولا در تمام خودرو ها جک لوزی وجود دارد. جک لوزی قابلیت تحمل حدود یک تن وزن را دارد.

جک بطری(روغنی)
جک بطری یکی از انواع جک های هیدرولیک است که معمولاً در خودروسازی و برای بالا بردن وسایل نقلیه،در ساختمان سازی،و در صنایع سنگین تر در پالایشگاه ها مورد استفاده قرار می گیرد. مزیت اصلی جک بطری قابلیت استفاده از آن در مکان های کوچک است. شفت این نوع جک به صورت عمودی کار می کند.
جک های روغنی امروزه استفاده نسبتا کم تری پیدا کردند اما هنوز هم به عنوان وسیله ای کاربردی در خودروها به خصوص در خودروهای سنگین می باشند.
چرا جک های هیدرولیکی به جک روغنی نیز معروف هستند ؟
ساختار و عملکرد این جک به این شکل است که،روغن در یک استوانه کوچک تحت فشار یک نیرو قرار می گیرد و چون روغن غیر قابل تراکم می باشد،به استوانه بزرگ منتقل می شود و به پیستون استوانه بزرگ نیرو وارد می کند و باعث بلند کردن بار می شود.
جک بطری ،بنا بر نوع کاربری دارای تنوع زیادی از نظر قطر،طول،وزن می باشند.این نوع جک ساختار ساده ای دارد ولی چون در حجم کوچک قدرت زیادی را ایجاد می کنند و در عین حال سرعت قابل کنترل دارند، بسیار کاربردی می باشند،جک روغنی دارای یک دسته اهرم می باشد که باعث افزایش نیروی محرک می شود.
مانند هر دستگاه دیگر،جک روغنی نیز معایب خاص خود را دارد . نشت روغن و یا آلودگی روغن از مشکلات این دستگاه است .
اگر روغن در جک کم باشد بازوی جک به انتها نمی رسد و بار و یا خودرو به اندازه کافی بلند نمی شود.اگر در روغن جک هوا داشته باشد،بالا و پایین رفتن جک نرم و یکنواخت نیست .
قطعات تشکیل دهنده :
استوانه روغن
سیلندر
دسته
سوپاپ رفت
سوپاپ برگشت
خلاص کن


جک قیچی
یکی از بالابرهای پرکاربرد و ایمن در تعمیرگاه ها جک قیچی است که مکانیزم عملکردش به این شکل است که دارای 2 صفحه می باشد و زمانی که صفحه ها به صورت خوابیده روی زمین می باشد خودرو روی آنها رفته و بوسیله کاربر توسط باکس کنترل الکترونیکی که جداگانه از دستگاه قرار داده شده خودرو را بالا آورده و در ارتفاع دلخواه تنظیم و قفل می شود تا تعمیرکار این امکان را داشته باشد که عملیات تعمیرات را روی خودرو پیاده سازی کند. عملیات بالابردن خودرو از طریق پمپ های هیدرولیک فشار قوی که زیر هر صفحه قرار داده شده و همزمان متصل به تسمه های فولادی قفل کن ایمنی است انجام می شود. ضمن اینکه بواسطه رابط صفحات ، عملیات بالابردن خودرو بوسیله صفحات جک قیچی به شکلی دقیق و همزمان بین دو صفحه جک قیچی انجام می شود. جک قیچی در بازار ایران با اسامی مختلفی چون جک قیچی توکار ، جک قیچی روکار ،جک قیچی دوبل ، جک قیچی میزان فرمان ، جک قیچی موتورسیکلت ، جک بالابر قیچی ، جک قیچی صنعتی ، جک ضربدری بالابر ، جک هفت و هشتی ، جک بالابر مکانیکی ، جک آسانسوری خودرو ، جک بالابر صنعتی ، جک پارکینگی خودرو ، جک قیچی ماشین سنگین و … شناخته می شود.
مزایای استفاده از جک بالابر قیچی :

نیاز به فضای کم برای نصب دستگاه
انجام عملیات آسان و ایمن تعمیرات خودرو

تنظیم ارتفاع بالابردن خودرو به اندازه مورد نظر و با توجه به قد اپراتور

مناسب برای عملیات میزان فرمان
قابلیت نصب روکار و بدون حفاری زمین جهت اماکنی که زیر آنها زیرزمین یا خالی است (در مدل جک قیچی روکار)

هم سطح شدن صفحات بالابر با زمین بعد از اتمام کار و در نتیجه نداشتن ستون های ثابت
کارکرد با برق تک فاز شهری و یا برق 3 فاز صنعتی

آزاد بودن چرخ ها جهت دسترسی بهتر تعمیرکار به مجموعه جلوبندی خودرو

قطعات تشکیل دهنده جک قیچی :

مجموعه لاستیک های زیر شاسی خودرو جهت آسیب ندیدن زیر خودرو
مجموعه پاورپک یا یونیت و کلیدهای بالا و پایین آورنده
سیلندر فرعی هیدرولیک بالابر دستگاه
صفحات بالابرنده مستحکم با کشویی قابل تنظیم جهت طول نوع خودرو
مجموعه قفل کن دنده ای مستحکم
سیلندر اصلی هیدرولیک بالابر دستگاه
مجموعه شلنگ های رابط هیدرولیک
آزاد کننده بادی(پنوماتیک)
میکروسوییچ بابت تنظیم ارتفاع به میزان دلخواه

جک چرخ دستی، جک پالتِ دستی
برای بلند کردن خودرو می توان از جک های چرخ دستی استفاده کرد که مدت زمان کوتاهی می توانند ماشین را در حالت مناسب نگه دارد. این جک یکی از جک های پرکاربرد برای تعمیر و چک کردن وسایل نقلیه به شمار می رود.جک پالت دستی هم در این گروه قرار میگیرند.

جک سوسماری(جک کف)
از دیگر انواع جک خودرو که از آن برای بلند کردن و جابجایی وسایل نقلیه استفاده می شود جک سوسماری است. جک سوسماری در تقسیم بندی جک ها از انواع جک هیدرولیکی است که دارای انواع مختلفی نیز می باشد. جک های سوسماری نسبت به جک های روغنی دارای تحمل وزن بیشتری هستند و می توانند تمام خودرو را از سطح زمین بلند کنند. عمده کاربرد جک سوسماری در تعمیرگاه های خودرو و تعویض روغنی ها است.
با فشار دادن دسته جک کف به سمت پایین، خودرو به بالا بلند می شود. شفت جک زمینی به شکل افقی کار می کند. جک های زمینی در اندازه، جنس و ظرفیت های مختلفی وجود دارد.
جک سوسماری با توجه به شکل ظاهری که دارد می تواند در هر کجای خودرو مورد استفاده قرار گیرد. عمده کاربرد این جک برای این است که به وسیله آن، فرایند تعویض تایر ها را به راحتی بتوان انجام داد. این جک ها این قابلیت را دارند که خودرو را تا ارتفاع یک متری از زمین بلند کنند و سیستم ایمنی آنها نیز بالا است و در موقعیت های مختلف، اگر جک از حالت اصلی و عادی خود خارج شود این سیستم به صورت خودکار جک را نگه داشته و ثابت نگه می دارد.
جک سوسماری دارای مدل های مختلف است که در ادامه به هر کدام از آنها اشاره کرده و به صورت مختصر هر کدام را بررسی می کنیم:
• جک سوسماری کورسی: این مدل از جک سوسماری، طول کمی دارد و ارتفاع آن نیز کم است و برای خودروهایی که ارتفاع آنها نیز کم است مورد استفاده قرار می گیرد و تحمل وزن 2 الی 3 تن را دارد.
• جک سوسماری پایه بلند: این جک کاربرد بسیاری در تعمیرگاه ها و تعویض روغنی ها دارد و به خاطر بلند بودن پایه های آن، قابلیت این را دارند که همزمان دو چرخ را بلند کنند. این جک قابلیت تحمل 3 الی 5 تن را دارد.
• جک سوسماری بادی: از دیگر انواع جک ماشین سوسماری که تحمل وزن بالا را دارد جک بادی سوسماری است که برای ماشین های سنگین مورد استفاده قرار می گیرد. تنها فرق این نوع از جک ها این است که به وسیله فشار باد، روغن را انتقال می دهد و خودرو را به بالا می برد و برای پایین آوردن نیز از یک شیر تخلیه باد استفاده می شود. ظرفیت این جک ها متفاوت است.
اجزاء جک سوسماری به صورت زیر می باشند:
• محور
• کاسه
• سیلندر هیدرولیک
• سوپاپ فشار
• محور یا شفت
• چرخ
• دسته
• پدال

جک خرک
جک خرک یا جک نگهدارنده از انواع جک ماشین است که از آن زمانی استفاده می کنیم که قصد داریم خودرو را در یک ارتفاع ثابت نگه داریم و کار با آن یه این صورت است که ابتدا خودرو را توسط جک سوسماری بالا می بریم و جک خرک را زیر ستون ماشین قرار می دهیم تا بتوانیم کار تعویض تایر و یا تعمیر ماشین را انجام دهیم. همچنین اگر نیاز به تغییر ارتفاع باشد به وسیله اهرمی که روی جک خرک تعبیه شده است می توان این کار را نیز انجام داد. جک خرک انواع مختلفی دارد که برای خودرو های مختلف با توجه به وزن آنها مورد استفاده قرار می گیرد و دارای یک پین است که هنگام کار باید آن را قفل کرد. از نکته های مهمی که هنگام کار با جک خرک باید رعایت کرد این است که نکات ایمنی را رعایت کنیم و آن اینکه از محل قرار گیری جک خرک مطمئن شویم و در زیر شاسی و ستون ماشین قرار دهیم و از بسته بودن پین جک نیز اطمینان حاصل کنیم.
ویژگی جک خرک
جک خرک از جمله انواع جک خودرو است که بسیار مورد استفاده قرار می گیرد و در واقع یک نگهدارنده مورد اطمینان است و قابلیت تحمل وزن زیادی را دارد. در زیر به ویژگی ها و مزیت های جک خودرو به صورت تیتروار اشاره می کنیم.
• دارای پایه عریض و مستحکم
• کاربرد راحت
• ظرفیت بالای تحمل وزن
• نگهداری راحت
• دارای پین اطمینان
• دارای قابلیت های مختلف
اجزاء جک خرک
همانطور که در مورد انواع جک ماشین صحبت کردیم و گفتیم که جک ها دارای اجزاء تشکیل دهنده هستند در زیر اجزاء تشکیل دهنده جک خرک یا جک نگهدارنده را معرفی می کنیم.
1. ستون اصلی
2. پین اطمینان
3. پایه اصلی

جک صافکاری
از جمله ابزارها و انواع جک ماشین که در کارهای صافکاری و شاسی کشی مورد استفاده قرار می گیرد جک صافکاری است. از جک صافکاری هنگامی که بخشی از خودرو مانند سقف، کاپوت و دیگر بخش ها دچار ضربه یا تورفتگی شده باشد برای صاف کردن آن نواحی استفاده می شود و این جک از جمله ابزار های بسیار پیشرفته است که در صنعت خودرو و تعمیرگاه ها از آن استفاده می شود و کار را برای کاربر بسیار ساده و راحت می کند.
به عبارتی دیگر می توان گفت جک صافکاری یک ابزار تعمیراتی است و عمده کار با آن برای تعمیر ماشین است. از جک صافکاری برای تعمیر انواع خودرو ها استفاده می شود. در کنار تعمیر نواحی ضرب دیده و تو رفته ماشین با استفاده از جک صافکاری کار شاسی کشی نیز انجام می شود و این جک دارای مدل های مختلفی است و از مزیت ها و ویژگی های بالایی نیز برخوردار است. در ادامه به مزیت ها و اجزاء تشکیل دهنده جک صافکاری اشاره می کنیم.
مزیت های جک صافکاری
جک صافکاری از ابزارهای پیشرفته است که برای تعمیر بدنه و شاسی خودرو از آن استفاده می شود که دارای مزیت های مختلفی است که با هم برخی از این مزیت ها و ویژگی ها را مرور می کنیم.
• دارای مصارف گوناگون
• روکش با آلیاژ ضد زنگ
• پمپ فشار شکن
• استفاده راحت
اجزا جک صافکاری
جک صافکاری همانند دیگر انواع جک خودرو دارای اجزاء تشکیل دهنده است که برای درک بهتر از این جک به اجزاء آن اشاره می کنیم.
1. جک تودلی
2. جک قیچی
3. ریموت
4. پمپ
5. اهرم شاسی کشی
6. بدنه

جک شاسی کشی
جک شاسی کشی یکی از ابزار تخصصی صافکاری خودرو می باشد. با کمک این جک و مجموعه همراه آن می توان نسبت به صافکاری و رفع عیب بدنه خودروهای آسیب دیده اقدام کرد. امروزه جک های شاسی کشی و ابزارآلات آنها در برندها و با قابلیت های مختلفی تولید می شوند.

جک موتور درآر( جرثقیل زمینی )
به جک هایی گفته می شود که به وسیله آنها می توان موتور خودروهای مختلف را پیاده و سوار کرد. البته این جک ها به غیر از پیاده و سوار کردن موتور در امورات تعمیراتی مختلف نیز استفاده می شوند. این جک ها با ظرفیت ها و مدل های مختلفی تولید می شوند و هر مدل ویژگی های خاص خود را دارد،به این جک ها جرثقیل زمینی نیز میگویند.
جک موتور درآر، همان طور که از اسم آن مشخص است، مخصوص عملیات در آوردن موتور از داخل وسیله نقلیه هستند؛ طراحی منحصر به فرد این جک‌، این اجازه را می‌دهد که بدون اتصال به تکیه گاه خارجی و یا وزنه های سنگین برای برقراری تعادل، موتور خودرو را از بالا گرفته و از داخل خودرو خارج کند. همچنین این جک ها به دلیل داشتن قلاب، و شباهتشان به جرثقیل، مناسب بلند کردن و جابجابی بار های دیگری مثل بشگه، جعبه و … نیز هستند.

جک گیربکس درآر
جک گیربکس درآر، همان طور که از اسم آن مشخص است، مخصوص عملیات در آوردن گیربکس از داخل وسیله نقلیه هستند، مناسب استفاده در چاله تعمیرگاه ها و یا در زیر جک های دو سطونه میباشد.

کالام پایانی در خرید جک هیدرولیک:
نکات بسیار زیادی وجود دارد که هنگام خرید جک هیدرولیک باید آن ها را تحت نظر قرار داد. به طور مثال اندازه پیستون جک مانند قطر میله از موارد مهمی است. نیرویی که سیلندر یا جک هیدرولیک می ‌تواند ایجاد کند و حتی حداکثر نیروی ایجاد شده توسط آن از نکات بسیار مهمی است. فشار کاری سیستم مورد نظر و حداکثر میزان آن نیز به نوبه خود می تواند مهم باشد. سرعت سیلندر و حداکثر آن، نحوه نصب سیلندر مورد نظر، طول کورس سیستم جک مورد نظر و همچنین دارا بودن ضربه گیر در سیلندر و کاربرد هایی که یک سیلندر دارد از نکات بسیار مهمی است که حین خرید آن ها باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد.